چالش های حقوق بشر در قبال فرهنگ ملت ها
نویسنده: الیاس عارفی
موضوع: حقوقی
انتشارات: انوار توحید قم
تاریخ چاپ: پاییز 1401، اول
چکیده: در قرن بیستم، جهان پس از سپری کردن تجربیات بسیار تلخ، بویژه جنگهای جهانی اول و دوم که خسارت و تلفات بی شماری بر بشریت تحمیل شد و با تأسیس سازمان ملل متحد در 26 ژوئن 1945م. درصدد برآمد تا گامی به سوی تأمین صلح و امنیت بین المللی بردارد. از جمله اقدامات سازمان ملل متحد، صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948م بود.
آنچه حقیقت دارد این است که فرهنگ واحدی در جهان نیست. در نهایت، چندین فرهنگ سبب نسبیت در محدودیتها و حقها میشود. نظریههای غربی در زمینۀ حقوق بشر میخواهند به اسم حقوق بشر، تمام انسانها یکسان بیاندیشند و چنین ایدهای جهانشمولی نیست، بلکه جهانیسازی حقوق بشر است؛ چرا طبق مبانی اعلامیه حقوق بشر، دنبال ترویج فرهنگ غربی هستند؟ آیا در شکل دهی این اعلامیه، توطئهای در کار بوده است؟ چالشهای فرهنگی حقوق بشر کدامند؟
تحقیقات بسیاری در این موضوع صورت گرفته، اما کمتر به ریشهها و سپس راه حلها پرداختهاند. نویسنده با ارائۀ روش تحلیلی میخواهد ریشههای نقائص اعلامیه حقوق بشر را تشریح نموده و در انتها راه حل دینی برای حل معائب مطرح نماید. قطعا ادیان الاهی و بالأخصّ دین مبین اسلام در فرهنگسازی نوعِ بشریّت دخالت دارند؛ بطوریکه هم بعد جسمانی و هم بعد روحانی انسان را مدنظر قرار میدهند
فهرست
مقدمه
تبیین حقوق بشر و فرهنگ
حقوق بشر
فرهنگ
چالش های حقوق بشری در مواجهه با فرهنگ ملت ها
اول: جهان شمولی یا نسبی گرایی حقوق بشر
دوم: حقوق بشر اومانیستی
سوم: عدم توجه اعلامیه حقوق بشر به تفاوت هویتی افراد
چهارم: ناسازگاری حقوق بشر با اصول و عقائد و احکام ادیان ابراهیمی
پنجم: حقوق بشر و اخلاق
راه حل رهایی از چالش ها
نتیجه گیری