پاسخ:

سلام علیکم و رحمه الله

نسخه مفاتیح الجنان، چون مرحوم شیخ عباس قمی تحقیق کرده است

و من الله التوفیق

پاسخ:

سلام علیکم و رحمه الله

این طور ادای لعن و سلام خلاف ادب است و ارجح آن است که در یک مجلس ادا شود.

و من الله التوفیق

پاسخ:

بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمه الله

در توسل نیز -مانند سایر اعمال عبادی- مهم‌ترین جنبه، جنبه باطنی و قلبی است. اصل کار این است که قلب مؤمن متوجّه حضرات معصومین علیهم‌السلام گردد و از طریق قلبش به ایشان متوسل شود. در خصوص الفاظ، زیارات و ادعیه مأثوره که در کتب زیارت و ادعیه [از جمله مفاتیح الجنان] آمده، مفید و قابل استفاده است.

و من الله التوفیق

پاسخ:

چنان چه سالک الی الله در اثر خلوص در نیت و عبادت و تزکیه اخلاق و مراقبات افعالی و رفتاری داشته باشد خداوند استاد را بر سر راه او می آورد.
ممکن است بر اثر توسلات باطنی در عالم رویا خداوند او را به استادی رهنمود دهد.

پاسخ:

اگر موضوع آن یکی باشد، خیر. سعی کنید در یک موضوع خود را اشباع کنید و پس از آن به موضوع دیگر بپردازید.

پاسخ:

چنانچه طرب‌آور به شکلی که در مجالس اهل دنیا هست، نباشد، از نظر شرعی مشکلی ندارد. اگر آوازه طبیعی بدون صدای مصنوعی [صدای ساز] استفاده شود برای روح سالک مناسب‌تر است.

پاسخ :

سلام علیکم
۱. استفاده از دعای حزین و دعای مسجد زید و دعای ابوحمزه و مناجات های دیگر بسیار موثر و کارساز است.
۲. دستورات سلوکی چون جنبه اخلاقی و عرفانی دارد، کمک بزرگی در مسیر انجام وظایف و ادای حقوق است.

پاسخ :
سلام علیکم
برای سالک هر وقتی وقت یاد خداست و همه زمانها و رخدادها را غنیمت می شمرد.

پاسخ :

در خصوص تبعیت از سالک دارای مرتبه بالاتر، خیر، بلکه باید به استاد کامل رجوع نماید و از چنین سالکی تنها می تواند به عنوان «رفیق سلوکی» استفاده کند.

پاسخ :

نزدیک دیدن ظهور ضروری است چون خداوند می فرماید: «انهم یرونه بعیداً و نراه قریباً» (کفار آن را دور می بینند ولی ما آن را نزدیک می بینیم) ولی نه در حد وسواس فکری که شما تا این حد به زحمت بیافتید.  عمده مساله، تهذیب نفس و آمادگی روحی یعنی منتظر حقیقی امام زمان (عج) بودن است.

پاسخ :

چنانچه مسیر شما به جهت توحید مسیر سالم و صحیح باشد، حتما موقت خواهد بود و برای تقلیل آن، از عدم توجه قوه فکریه به آن بهره بگیرید همانند وسواس فکری که علاج آن فقط استمرار در ترک توجه به آن است، والسلام.

پاسخ :

سلام علیکم
۱٫ حضرت استاد آیت الله کمیلی هیچ کدام ار فرقه های دراویش را تایید نمی کنند.
۲٫ جلسات سلوکی هفتگی ایشان مخصوص شاگردان است ولی جلسات عمومی ایشان از طریق سایت و شبکه های اجتماعی رسمی ایشان اعلان می گردد.

پاسخ :
سلام علیکم
اگر برای خودتان ضرر ندارد، سعی کنید با حسن اخلاق و از طریق مناسب، بالحکمه و الموعظه الحسنه، ایشان را از گناهان بازدارید و از بیشتر فرو رفتن حفظ کنید. لیکن اگر برای خود شما مضر است و خوف آن هست که خودتان نیز آلوده شوید، به صورت مناسب (که تا حد امکان، موجب آسیب دیدن ایشان نشود) از ایشان فاصله بگیرید.

پاسخ :

سلام علیکم
یعنی به ارتباط بندگان خدا با خدا توجه کند و رفتار و گفتار آنها را مستقل و جدا از خواست خدا نبیند و وقتی دانست که اینها از جانب خداست می‌داند که از خدا جز نیکی برای بندگان صادر نمی‌شود و حتما این آزارها برای او مایه رشد است.

پاسخ :

 سلام علیکم
دستورات عبادی، اخلاقی و عرفانی موجود در سایت یک برنامه کامل برای عموم کسانی است که قصد سیر الی الله دارند؛ شما نیز می‌توانید از مطالب موجود و همچنین مطالبی که به تدریج و به تناسب موقعیت زمانی و غیره در سایت قرار می‌گیرد استفاده کنید. چنانچه طبق این برنامه‌ها عمل کردید و در این راه سوالی داشتید می‌توانید از همین طریق مطرح بفرمایید.
لازم است این نکته را هم مورد توجه ویژه قرار دهید که این راه تدریجی است و این طور نیست که سالک یک‌شبه تغییر کند؛ آنچه سالک را به پیش می‌برد «صدق نیت» و «استواری در راه» است که البته دومی نتیجه اولی است. اگر صدق نیت داشت و نیتش در این راه فقط و فقط خود خدا بود و نه مسائل دیگر (کشف و کرامات و حالات معنوی و …) و لذا در این راه از خود استقامت نشان داد (از خودش توقع نداشت که خیلی زود همه رذیله‌ها از او دفع شود و تمام فضیلت‌ها را پیدا کند بلکه قدم به قدم و آهسته و پیوسته حرکت کرد)، قطعا خداوند او را به استاد خبیر و آگاهی که هدایتش را قبول کند، خواهد رساند چرا که فرموده است: «إن الذین جاهدوا فینا لنهدینّهم سبلنا» (دقت بفرمایید که فرموده است «جاهدوا فینا») و الله هو الموفق المعین.

پاسخ : در جلسات عمومی سخنرانی ایشان که از طریق سایت و در بخش اخبار و اطلاعیه اعلام میگردد.

پاسخ :

با توجه به شرایط جسمی و اشتغالات علمی حضرت آیت الله کمیلی، امکان پذیرش شاگرد سلوکی و عرفانی وجود ندارد. در ضمن طبق نظر ایشان  :
دستورات عبادی، اخلاقی و عرفانی موجود در سایت یک برنامه کامل برای عموم کسانی است که قصد سیر الی الله دارند؛ می‌توانید از مطالب موجود و همچنین مطالبی که به تدریج و به تناسب موقعیت زمانی و غیره در سایت قرار می‌گیرد استفاده کنید.

پاسخ: از آثار وضعی پیگیری در علوم غریبه فقر و پریشان حالی میباشد لذا همه آن اوراق و کتب در این زمینه به چاه آب یا رودخانه بریزید تا انشالله اوضاعتان روبه بهبودی بشود.

پاسخ: تا جاییکه امکان دارد جمع بین هر دو عمل بهتر از حذف یکی از آن دو است.

پاسخ: توفیقات تنها با ذکر زبانی به دست نمی آید بلکه با توبه و مراقبه شدید و کنترل نفس اماره

پاسخ: کل مخلوق له مقدرات و عواقب فی علم الله و الفرق بیننا و بین المعصومین انهم یعلمون بمقدراتهم و یصبرون علی ذلک و نحن لا نعلم و لیس هذا من الانتحار بشیء

پاسخ: نعم انه کان شیعیا تبعا لرای سیدنا القاضی و استاذنا الحداد و العلامه الطهرانی و اما التقیه فهی وارده الا ان الاستضعاف الفکری لا یتوجه لمثل هذا العارف الکبیر

پاسخ: ما به این مطلب بسته شدن بخت و باز شدن آن اعتقادی نداریم و شما برای پیدا کردن مورد مناسب کوشا باشید.

پاسخ: مداومت بر ذکر شریف “بسم الله الرحمن الرحیم لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم ” موثر است. برای نورانیت قلب بعد از نماز صبح دست راست بر روی سینه بر روی قلب و ۷۰ مرتبه ذکر شریف (یا فتاح) گفته شود.

پاسخ: جهت تقویت در بحث معاد مطالعه دوره ۱۰ جلدی معاد شناسی اثر علامه طهرانی(رحمه الله) موثر است.

پاسخ: قربانی و صدقه  و نیز صله رحم و نماز شب ،احسان به والدین در رفع تنگی مالی موثر است و نیز در تعقیبات مخصوصه نماز عشا (اللهم انه لیس لی علم بموضع رزقی….)دائماً تلاوت گردد.

پاسخ: ذکر مطلق آن ذکری است که به قصد جزئیت در نماز گفته نشود بلکه بعنوان مطلق و عام یعنی مثل آنکه در نماز نباشد و این ذکر را می گوید.

پاسخ: ازآنجا که انسان حسن وسوء عاقبت خود را نمی داند باید همیشه در حال خوف و رجا باشدوخود را از دیگران به هیچ وجه برتر نداند.اما از اعمال فسق و منکرات حرام افراد همیشه وقتی برخورد می کند بایستی انزجار فلبی خود را داشته ودرصورت احتمال تاثیر نهی از منکر را بطرف مقابل بنماید.

پاسخ:

 خواستید به قصد رجا انجام دهید.

پاسخ: گاهی این حالات برای سالک بوجود می آید اما باید هر بار اراده را تحکیم کرده و با تجدید قوی ادامه دهد. ذکر لاحول و لاقوه الا بالله برای این مساله تاثیر بسزایی دارد.

جواب:

امر شخصی است و خود شخص باید به تشخیص این مطلب برسد ولی درابتدای راه ،جهت عادت دادن نفس به آداب دعا ومناجات باید بصورت تعبدی انجام گردد.

جواب:

این سایت خود معرف استاد عرفان عملی است و از مطالب آن میتوانید استفاده کنید.

جواب:

اگر مشکل جسمی دارید باید به طبیب مربوطه مراجعه نمایید.

در غیر اینصورت ۱- آیه الکرسی ۲- عادت کردن به خواندن نماز شب ۳- رفتن به زیارت اهل قبور ۴- روخوانی قرآن باچشم ۵- دعای مخصوص تقویت حافظه در مفاتیح الجنان ۶-خوردن ۲۱ مویز سرخ یا سیاه صبح ناشتا ۷- خوردن یک قاشق عسل صبح ناشتا

پاسخ :

خیر . منحصر به مجتهدین نبوده و این مطلب سندی ندارد . دلیلش هم استاد بنده مرحوم آیت الحق سید هاشم موسوی حداد رضوان الله علیه می باشد

پاسخ:

این ملاک و شیوه منحصر به تشخیص استاد است زیرا اوست که ارزیابی می کند. سالک باید یکدوره احکام و عمل به آن را دارا باشد و پس از آن دوره ی اخلاق نظری و عملی را بگذراند تا برسد به استاد عرفان

پاسخ :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
اگر آن دختر از هر لحاظ و به ویژه شرعی مطلوب بود ، نمازامام زمان علیه السلام و نماز استغاثه به حضرت فاطمه سلام الله علیها را بخوانید . اگر خیری باشد ، موفق خواهید شد و الا امرتان را به خدا بسپارید .

پاسخ:

اگر کاملاً از خودتان مطمئن هستید و آن طرف را نمی شناسید اشکالی ندارد ولی بهتر است پرهیز کنید

پاسخ :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
با یک شخص پرهیزکار و متقی رفاقت کنید و عادت به نماز شب هم بسیار موثر است . ضمناً قرائت سوره ناس و ذکر شریف لاحول ولاقوه الا بالله را فراموش نکنید و چون استاد دارید از استاد خود بپرسید مگر اینکه ایشان شما را به ما ارجاع دهد .

پاسخ :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
طی الارض  هم از راه شیاطین و باطل بدست می آید و همچنین از راه صحیح به بعضی عنایت می شود اما در طریقه ی ما کشف و کرامت و طی الارض هدف نیست و سد راه و حجاب می شود و باید از آن پرهیز کرد

پاسخ :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
در دعا آمده است که : ” بابک مفتوح للراغبین … ” یعنی : ” در خانه تو برای همه ی بندگانت باز است … ” که به تو شوق و رغبت می کنند . بنابراین راه باز است و ” لیس الانسان الا ما سعی و من جد ، وجد  و من لج ، ولج
نیست برای انسان مگر آنچه او برای خود تلاش نموده و هرکس زحمت بکشد نتیجه آنرا خواهد دید . و هرکسی راهی را دنبال کند به مقصد می رسد . البته ” ادخلوا البیوت من ابوابها ” حتماً باید در این راه استاد داشت و دستورات او را اجرا کرد

پاسخ :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
در صحیفه ی سجادیه دعائی وجود دارد که پدر درباره ی فرزندان خود می خواند آن را پیدا کرده همراه با ترجمه بخوانید

جواب :

سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
شما باید مراتب توبه را به نحو احسن بویژه عمل یکشنبه ذی القعده را که در مفاتیح الجنان آمده در چهار هفته این ماه تکرار کنید و ادعیه مربوط به توبه و روزی هفتاد مرتبه استغفار را از خود جدا نکنید . تا اینکه زمینه ای برای حالات معنوی بعدی حاصل شود . ضمناً افکار گذشته کاملاً غلط بوده و دیگر تکرار نشود .

پاسخ :

این مسائل که گفته اید ، لازمه طبیعی این راه است و سالک برای رسیدن به سر منزل توحید از فراز و نشیب فراوانی برخوردار است. جنابعالی مقاومت کرده و راه را ادامه دهید و نهراسید.

پاسخ :

هر آنچه که در آداب سالک آمده است باید توسط سالک مبتدی انجام شود ، خواه در ماه مبارک رمضان و خواه در غیر از این ماه مبارک.

برای مطالعه آداب سالک می توانید ب کتاب المطالب السلوکیه و سایت مراجعه بفرمایید .

No Content

پاسخ :

در صورت درخواست قاضی ، شهادت دادن امر واجب و تکلیف شرعی است که انجام می دهید و هیچ گونه پیامد بدی ندارد . (لطفا سوالات در زمینه عرفانی را مطرح بفرمایید)

پاسخ :

از عوامل ایجاد محبت الهی تلاوت کلام الله است. البته با تفکر و حضور قلب و انس به تلاوت ، به ویژه در ماه مبارک رمضان و شب های قدر

پاسخ :

باید در خود شخص زمینه مساعد معنوی پیدا شود و چون خداوند صدق نیت را دید، حتما او را به استاد و راهنمای طریق ارشاد خواهد . مطمئن باشید.

پاسخ :

اولا ایشان نام افراد را نبرده اند، هر چند برخی حدس هایی زده اند. ثانیا وقتی یک مجتهد ضرورتی را احساس کند، این مطلب غیبت به شمار نمی آید و جزء مستثنیات غیبت می باشد.

پاسخ :

با توجه به اینکه حضرت آیت الله کمیلی خراسانی (سلمه الله) جلسات عمومی ندارند و جلسات درسی ایشان مختص تلامذه ایشان است لذا بزرگوارانی که تمایل به زیارت معظم له دارند میتوانند با مراجعه به قسمت اخبار سایت از جلسات و منبرهای عمومی ایشان مطلع و حضور پیدا کنند. سئوالات و موارد خود را میتوانید از طریق سامانه پرسش و پاسخ با معظم له در میان بگذارید.

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

ذکر صلوات و مداومت بر آن در هر حال (ولو پشت به قبله و در حین انجام سایر امور زندگی) بسیار مفید و موثر و موجب جلب رضایت حضرت رسول اکرم و آل ایشان علیهم السلام است، ان‌شاءالله.

قطعاً اثر ذکر با توجه قلبی بیشتر است (چرا که در این حالت قلب هم همنشین خداست) ولی ذکر لسانی هم به نوبه خود ممدوح است.

و من الله التوفیق

پاسخ: اختلاف است: اقلیتی از مجتهدین آن‌ها را سادات می‌دانند و همچنین در اخذ سهم سادات، انتساب از طرف مادر را کافی نمی‌دانند.

سلام علیکم و رحمة الله

در توسل نیز -مانند سایر اعمال عبادی- مهم‌ترین جنبه، جنبه باطنی و قلبی است. اصل کار این است که قلب مؤمن متوجّه حضرات معصومین علیهم‌السلام گردد و از طریق قلبش به ایشان متوسل شود. در خصوص الفاظ، زیارات و ادعیه مأثوره که در کتب زیارت و ادعیه [از جمله مفاتیح الجنان] آمده، مفید و قابل استفاده است.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام و احترام.

در روز عاشورا توصیه اکید هست که زیارت همراه دعای علقمه باشد.

اما در غیر روز عاشورا بستگی به توان و وقت شخص دارد. در صورت امکان خوانده شود بهتر است

پاسخ: اولا باید سعی کنید در هنگام زیارت و سایر امور مورد پسند از واجبات و مستحبات، اثر آن عمل در قلب ایجاد شود، یعنی فقط یک عمل ظاهری و قالبی خشک نباشد، بلکه با توجه و از ته دل صورت بگیرد. علاوه بر این با خودش فکر کند که بعد از مثلا این زیارت با نماز، چه تغییری در من ایجاد می‌شود؟ مثلا اگر جایی کوتاهی می‌کند با خودش عهد کند که از این به بعد جبران کند. ثانیا هرچقدر مراقبه شخص بیشتر باشد و بیشتر مواظبت کند که افکار و علایق ناپسند وارد قلبش نشود، طبیعتاً نورانیتی که در قلبش ایجاد شده پایدارتر خواهد بود.

پاسخ: هر دو این‌ها توسل به اهل بیت علیهم السلام است. اگر وقت داشته باشد هر دو و الٌا گاهی دعای توسل و گاهی حدیث کساء را بخواند.

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

این طور ادای لعن و سلام خلاف ادب است و ارجح آن است که در یک مجلس ادا شود.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

اولاً در عالم رویا که مثل عالم روح است، مسائل شرعی به این صورت که در شریعت مطرح است، وجود ندارد و در اینجا باید به معانی پی برد، معنی چنین مکاشفه ای برقراری ارتباط با اهل بیت خصوصاً وجود مقدس حضرت صدیقه طاهره است.

ثانیاً این احتمال وجود دارد که این فرد از یک جایی یک نسب هاشمی پیدا کرده باشد، برای مثال در مادران او کسی سیده بوده باشد.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

عرفان عملی و علوم غریبه کاملا از یکدیگر جدا هستند.

برای یافتن استاد عرفان، بهترین راه آن است که بنده خدا با نیت صادق و استقامت قلبی پا در مسیر بندگی خدا و توحید بگذارد. هر گاه خدا از بنده اش صدق نیت ببیند حتما از اون دستگیری خواهد کرد:

عاشق که شد که یار به حالش نظر نکرد؟

ای خواجه درد نیست وگرنه طبیب هست.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم

یک) مرتب نماز  شب را انجام دهید

دو) صبح ناشتا21 دانه مویز سیاه به همراه یک قاشق عسل طبیعی میل کنید

سه) دعای حافظه را از مفاتیح الجنان استخراج کنید و مرتب بخوانید

چهار) آیت الکرسی بعد از هر نماز قرائت کنید

پنج) از پرخوری و پرگویی و پرخوابی پرهیز کنید

بحث احکام ویژه اهل سلوک، همان حسنات الابرار سیئات المقربین می باشد یعنی هر انسانی به اقتضاء رشد روحی که دارد انتظارات از او

نیز تغییر میکند.

پاسخ: موضوع علم اخلاق شناخت نفس انسان و شناخت نیروها و قوای نفس هست. و هدف از اخلاق کنترل نفس و نیروهای نفس است تا بخاطر افراط یا تفریط مبتلا به رذیلت و گناه نشویم. منابع مفید برای شناخت نفس و شناخت رذائل و فضایل اخلاقی شامل "معراج السعادة" ، "جامع السعادات" ، "اخلاق شبّر" ، و مجموعه "اخلاق ربانی" می باشد. از جهت سادگی بیان مجموعه اخلاق ربانی به تألیف آیت الله شیخ مجتبی تهرانی توصیه میشود.

پاسخ: حقیقت تواضع این است که انسان خودش را از دیگر موجودات برتر نداند و چنانچه توفیق یا فضلی دارد آنرا از ناحیه خداوند بداند. حال چنین شخصی که خودش را از جهت وجودی و توفیقات فقیر میداند و می‌بیند، از اینکه به چیزی که وجودا فاقد آن است خوشحال نمی‌شود بلکه برایش ناخوشایند است. همچنین بین کبر و حب مدح ربط وجود دارد، یعنی شخص متکبر دوست دارد به صفاتی مدح و ستوده شود، لذا ضد تکبر که تواضع است با عدم حب به مدح ملازمه دارد.

پاسخ: با توجه به اینکه رذائل اخلاقی از افراط و تفریط در نیروهای نفس بوجود می آید، لذا با هم پیوند و رابطه دارند، و برخی رذائل علت و ریشه دیگر رذائل هستند و برای رفع یک رذیله باید ریشه و علت ها را هم شناسایی کرد. مثلا برای رذیله حسد 6 یا 7 ریشه و علت گفته شده است. که از این قاعده جهت شناسایی ریشه کینه و خشم استفاده کنید. اما درمان کلی رذیله کینه و انتقام این است که ضد مقتضای رذیله عمل کنید. این درمان ها هرچند سخت است اما برای رهایی نفس از رذائل و تربیت نفس لازم است که این تلخی را تحمل کرد. ضد کینه و انتقام عفو و بخشش هست و باید با تمرین و تلقین و قلب و زبان نسبت به بخشش و عفو طرف مقابل اقدام کنید. مثلا برایش طلب بخشش و استغفار کنید، برایش دعا کنید، ثواب برخی اعمال خیر را به او هدیه کنید، و خوبی و فضایل او را پشت سرش بیان کنید. در اوایل این کار سخت است اما به مرور آسان میشود و بعد از مدتی مداومت این کینه تبدیل به محبت و عفو واقعی میشود. در این مورد رفع کینه باعث رفع خشم میشود. اما خشم و عصبانیت در نفس باقی است تا اینکه ریشه خشم و عصبانیت در نفس کنترل شود.

«توحید افعالی» به این معناست که خالقیت حقیقی و استقلالی، منحصر به خدای تعالی است و همه موجودات در همه شئون خودشان و در همه احوال و زمان‌ها نیازمند او هستند و به طور کلی، هر موجودى هر اثرى دارد، از ناحیه خداوند است. انسان باید در سلوک معرفتی به اینجا برسد که انحصار خالقیت حقیقی و استقلالی خدا را باور کند و برای خود و دیگر مخلوقات هیچ شأن استقلالی در فاعلیت  قائل نباشد

جواب: بله، سخنان حضرت زهرا(علیها‌السلام)بر تمام مسلمانان حجت است؛ زیرا  از امام باقر(علیه‌السلام)روایت وارد شده که فرمود: «لقد كانت(فاطمه) عليها السّلام مفروضة الطاعة، على جميع من خلق اللّه، من الجنّ، و الإنس و الطير، و الوحش، و الأنبياء، و الملائكة.»؛[1] ترجمه: به تحقیق اطاعت حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) بر همه خلق‌الله، از جن و انسان و پرندگان و حیوانات وحشی و انبیاء و ملائکه واجب است.

[1] . عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآيات و الأخبار و الأقوال (مستدرك سيدة النساء إلى الإمام الجواد، ج‏11-قسم-1-فاطمة(سلام‌الله‌علیها) ص172.

 

 

در این‌که همه امامان دارای مقام ولایت تشریعی و تکوینی هستند و عالم بر سر و خفیات هستند، خلیفه خدا در روی زمین هستند، هیچ سخنی نیست، لذا هر کدام از امامان اگر در موقعیت امام دیگر بودند، دقیقا همان کار را انجام می‌دادند. امام صادق(علیه‌السلام) در پاسخ به سؤال فوق می‌فرماید: «خَلْقُنَا وَاحِدٌ وَ عِلْمُنَا وَاحِدٌ وَ فَضْلُنَا وَاحِدٌ وَ كُلُّنَا وَاحِدٌ عِنْدَ اللَّهِ تَعَالَى‏»؛[1] خلقت، علم و فضل ما یکی است و همه ما نزد خدا یکی هستیم و در ادامه حضرت می‌فرماید: «أَوَّلُنَا مُحَمَّدٌ وَ أَوْسَطُنَا مُحَمَّدٌ وَ آخِرُنَا مُحَمَّدٌ»؛[2]

[1] . بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج‏25، ص363.

[2] . همان.

جواب:  برداشت اهل سنت از اسلام، انکار جایگاه اهل‌بیت(علیهم‌السلام) در ساختار سیاسی و دینی اسلام و اثبات همان جایگاه برای دیگران است. اعتقاد به این برداشت، انکار امامت اهل‌بیت(علیهم‌السلام)  و مساوی با جهنم و عذاب الهی  است، از این‌رو امام‌صادق(علیه‌السلام) می‌فرماید: «نَحْنُ الَّذِينَ فَرَضَ اللَّهُ طَاعَتَنَا لَا يَسَعُ النَّاسَ إِلَّا مَعْرِفَتُنَا وَ لَا يُعْذَرُ النَّاسُ بِجَهَالَتِنَا مَنْ عَرَفَنَا كَانَ مُؤْمِناً وَ مَنْ‏ أَنْكَرَنَا كَانَ‏ كَافِراً وَ مَنْ لَمْ يَعْرِفْنَا وَ لَمْ يُنْكِرْنَا كَانَ ضَالًّا حَتَّى يَرْجِعَ إِلَى الْهُدَى الَّذِي افْتَرَضَ اللَّهُ عَلَيْهِ مِنْ طَاعَتِنَا الْوَاجِبَةِ فَإِنْ يَمُتْ عَلَى ضَلَالَتِهِ يَفْعَلِ اللَّهُ بِهِ مَا يَشَاء»؛[1]ما کسانی هستیم که اطاعت ما را خدا واجب کرده و مردم چاره‌ای جز شناخت ما ندارند و هیچ عذری در نشناختن ما ندارند هر که ما را شناخت مؤمن است و هر که ما را منکر شد کافر است و هر که ما را نشناسد و منکر ما هم نباشد گمراه است تا اینکه برگردند به هدایتی که خدا در آن، اطاعت ما را بر ایشان واجب کرده است. اگر کسی با این گمراهی بمیرد، هر چه خدا خواهد با او بکند.

[1] . الكافي (ط - الإسلامية)، ج‏1، ص187.

جواب: مباحث اعتقادی به دو صورت کلامی و فلسفی مطرح می‌شود. در لایه کلامی عمدتا از آیات و روایات استفاده می‌شود، اما در لایه فلسفی آن، پایه بحث، استدلالت فلسفی و عقلی است که در کتب حکمی و فلسفی مطرح شده است. مباحث کلامی عهده‌دار استدلال بر پایه مشهورات و مقبولات دینی هستند و مباحث فلسفی و حکمی عهده‌دار استدلال بر پایه بدیهیات و ضروریات عقلی هستند و عمدتا جواب شبهات بیرونی بر عهده مباحث حکمی و فلسفی است و ساختار علمی کلام بر پایه مشهورات و مقبولات،  توان پاسخ‌گویی به شبهات پیچیده را ندارند، لذا از زمان خواجه نصیر در تجرید الاعتقاد، مباحث فلسفی وارد علم کلام شده و اوج آن در مباحث مرحوم علامه در المیزان هست.

جواب: بله، آنچه می‌فرمایید درست است. تا قبل از ورود مباحث حکمی و صداریی به کلام همواره ما پایه استدلال مشهورات و مقبولات عامه بود، اما با ورود حکمت صداریی و فلسفه‌های مختلف به علم کلام یکی از مقدمتین استدلال کلامی معقول و فلسفی شد و به اتقان مباحث کلامی کمک زیادی کرد؛ مثلا در اثبات حق‌تعالی بحث تسلسل ابن سینا در زمان خود کمک زیادی کرد.

جواب: قبل از ابن‌عربی تصوف و عرفان قاعده‌مند نبوده و هیچ متن مشخصی در این‎باره نبود، لذا هر طایفه و گروهی مسلک خاص به خود را داشتند. با ظهور ابن‌‍‌عربی و تربیت شاگردان بنامی مانند قونوی و تالیف کتاب‌های گران‌سنگی، مانند فصوص و فتوحات، هم مکتب او مکتب معیار تلقی شد و هم آثار او توسط بزرگان عرفان شرح داده شد و در کل بلاد اسلامی منتشر شد. این روند، مباحث عرفان اسلامی را منضبط کرد و نیز برای دیگرانی که صاحب کشف و کرامات نبودند قابل فهم شد. و توانست عرفان اسلامی را در زمره یک علم ساختارمند ارائه دهد.

جواب: اولا ایمان مراتبی دارد و اگر دلی نلرزید، به این معنا است که ایمان او ضعیف است. ثانیا منظور از لرزیدن دل گریه شدید نیست، گرچه حد اعلای آنست، اما حد اقل آن آه کشیدن و عرض ارادت به امام است.

اولا: ابتلائاتی که در دنیا به انسان‌ها می‌رسد، لزوما به معنای تاوان دادن نیست، بلکه گاهی مواقع، صلاح فردی یا گروهی در این است که در رنج و سختی باشند؛ زیرا گاهی مواقع، آسایشی که برای انسان حاصل می‌شود، زمینه کندی رشد و یا انحراف او را ایجاد می‌کند و برعکس، اذیت دیگران رشد سریع او را موجب می‌شود. ثانیا: سنت حق‎تعالی بر این نیست که در دنیا ظالمان و ستمگران را عذاب کند و دستشان را کوتاه کند؛ زیرا دار دنیا، دار اختیار است، نه حساب، پس تنها راه‌ چاره تحمل و دعا است و دور ماندن از دسترس اذیت این انوع افراد و اینکه شما با درایت بتوانید از کنار این مشکل رد شوید.

جواب:  بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله قبل از ورود به عرفان عملی، لازم است ابتدا عقایدش را تصحیح کرده باشد، در این زمینه کتاب‌هایی مثل شیعه در اسلام علامه طباطبایی و آموزش عقاید آیت الله مصباح قابل استفاده می‌باشد. سالک باید کاملاً به شریعت مقدس پایبند باشد (که مستلزم تسلط علمی به احکام و مداومت بر رعایت آن است) و یک دوره اخلاق نظری و عملی را بگذارند تا تخلیه و تجلیه صورت گیرد.  آشنایی اجمالی با عرفان نظری هم می‌تواند برای سالک مفید باشد. در تمام این مسیر، مهم‌ترین امر، نیت صادق، عزم راسخ و استقامت بنده در راستای وظیفه بندگی و عمل به موجبات رضای الهی است. و من الله التوفیق

پاسخ: دستور سجده یونسیه آن است که در یک سجده اقلاً ۴۰۰ مرتبه ذکر یونسیه گفته شود اما اگر برای شما مقدور نیست، می‌توانید در چند نوبت انجام دهید تا زمانی که میسر شود.

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

در سجده مستحب لازم نیست تمام شرایط سجده واجب رعایت شود. به حالتی که برای شما میسر است ادا نمایید (مثلا ارتفاع مهر را زیاد کنید یا پشت میز بنشینید و سر را روی میز روی مهر بگذارید)

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

اگر این خواب گاهی اتفاق می افتد و خیلی سنگین نیست یعنی احتمال میدهید که گوشتان بشنود، وضو باطل نیست ولی اگر مکرر باشد و به نحوی باشد که وضو را باطل می کند باید زمان سجده را به یک زمان دیگر منتقل کنید

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

مهمترین کار سالک، مراقبت از دل است که در یاد خدا باشد و هیچ چیز دلش را از یاد خدا غافل نکند. البته این مهم به یکباره به دست نمی‌آید و نیاز به تمرین و مداومت دارد.

لذا پایه اعمال سالک در طول سلوک «مشارطه مراقبه محاسبه و معاقبه» است. کیفیت برنامه‌ها تغییر می‌کند اما اصل این برنامه همیشگی است.

مهم‌ترین برنامه‌های عمومی سلوک که بایستی در چارچوب برنامه چهارگانه فوق بر آنها مداومت شود، به این قرار است:

دائما به یاد خدا بودن و  پرهیز از غفلت

توسل دائمی به پیامبر و ائمه اطهار علیهم السلام

پرهیز از پرخوری و پرخوابی و زیاد صحبت کردن

دائم الوضو بودن

در دست داشتن انگشتر عقیق و فیروزه

انجام برخی مستحبات مانند نمازهای نافله

قرائت قرآن حداقل ۵۰ آیه خصوصا سوره یس (صبح‌ها)

قرائت سوره واقعه هر شب (حتی‌الامکان در نماز وتیره)

قرائت سوره قدر صد مرتبه در شب و عصر جمعه

قرائت سوره‌های مسبحات ششگانه هنگام خواب [اگر هر شب همه سوره‌ها برایش مقدور نبود، به مقدار ممکن]

ذکر یا فتاح ۷۰ مرتبه بعد از نماز صبح

ذکر یونسیه حداقل ۴۰۰ مرتبه در سجده (اگر در ابتدا برایش میسر نیست، در چند نوبت انجام دهد تا کم کم با تمرین بتواند در یک سجده انجام دهد؛ توجه به این نکته لازم است که در سجده مستحب رعایت کامل تمام شرایط سجده واجب لازم نیست و می‌تواند بدنش را در حالتی که فشار کمتری به دست و پاها می‌آید قرار دهد)

احترام به ذریه ی پیامبر (سادات)

رفتن به زیارت دوستان سلوکی

ارفاق به نفس [جسم] خود (یعنی به بدن و اعصابش فشار بیش از تحمل وارد نکند و متوجه باشد که این راه تدریجی است و باید با صبر و حوصله پیش برود و در تمام طول مسیر بدنش را به عنوان مرکب سالم و بانشاط نگه دارد)

خواندن حدیث عنوان بصری (حداقل ۱ بار در هفته)

و من الله التوفیق

پاسخ: انسان سالک یعنی کسی که نوعی بیداری حقیقی در مورد آینده پیش رو و وظیفه ای باید در این دنیا انجام دهد در او ایجاد شده است

پاسخ: سلام علیکم این کاری نیست که به یکباره انجام بشه ونیاز به تهذیب وتزکیه تدریجی باتسلط بر مسائل شریعت اعتقادات و اخلاقیات داره

پاسخ: سلام علیکم

هر غریزه ای که در نهاد انسان قرارداده شده بواسطه حکمتی بوده که در این غریزه تولید نسل انسان مدنظر بوده است

وقتی شما حقیقت انسان را که او را از سایر حیوانات جدا می کند بشناسید یعنی مقصدی که خالق متعال برایش متصور شده بسی بالاتر از این غرایز است.لذا تفکر در این مطلب کارساز است.

پاسخ: سلام علیکم

البلاء للولاء

گرفتاری ها از نوع ارتقاء مرتبه انسانی است تا در بوته این امتحانات ساخته شود و تعلقات دنیوی را کنار بگذارد

لذا بااین بینش انسان گرفتاری ها را بد نمی بیند

پاسخ: سلام علیکم

آیا بعد از گناه دستور به توبه داده نشده است؟

پس غفاریت حضرت باریتعالی کجا باید بروز و ظهور پیدا کنه؟

بعدش هم ما که معصوم نیستیم بلاخره گناه داریم ولی باید انسان چاره جویی داشته باشه برای چنین مواقعی.

این رو ملاک داشته باشید که وارداتی که برای شما یاس بیاورد و باعث توقف شما بشود رحمانی نیست بلکه نفسانی و شیطانی است.

با توبه و توسل به راهتون ادامه بدید

پاسخ: سلام علیکم. برای کنترل فکر، برنامه منظم تفکری در موضوعات دینی ضروری است. از طرفی باید مواردی که موجب تشتت افکار می‌شود کنترل گردد. باید به این نکته نیز توجه بفرمایید: تفکری از عبادت بالاتر است که اثر آن از عبادت بیشتر باشد!

پاسخ: بسمه تعالی ضمن عرض پوزش بابت تاخیر در پاسخگویی: اولا انجام برنامه‌های مذکور خیلی زمان‌بر نیست چرا که در بسیاری موارد همزمان با سایر کارها یا در سحرها یا اوقاتی که مشغله دیگری نیست قابل انجام است. ثانیا سالک نباید در حدی مشغول امور دنیا شود که او را از راه خدا باز دارد. ثالثا به فرض که طبق ضرورتی یا شرایط خاصی امکان انجام برخی اعمال ظاهری از سالک گرفته شود، با این فرض که واقعاً نیت‌ش این باشد که اگر مقدور شود، انجام دهد، مانعی برای سیر و سلوک الی الله نخواهد بود؛ حضرت سیدالشهداء علیه السلام در دعای روز عرفه به خداوند عرض می‌کنند: «إِلَهِی‏ إِنَّكَ‏ تَعْلَمُ‏ أَنِّی‏ وَ إِنْ لَمْ تَدُمِ الطَّاعَةُ مِنِّی فِعْلًا جَزْماً فَقَدْ دَامَتْ مَحَبَّةً وَ عَزْما». و من الله التوفیق »

 

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله «عاشق که شد که یار به حالش نظر نکرد؟ ای خواجه درد نیست وگرنه طبیب هست» شما طبق وظیفه خود عمل نمایید و تمام تلاش خود را در راستای بندگی خالصانه خدای متعال انجام دهید، اگر خدای رحمان و رحیم در شما صدق نیت و عزم راسخ ببیند، حتماً وسایل هدایت شما به خودش -اعم از استاد و ...- را فراهم خواهد کرد. «وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسِنينَ» [و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راه‌های خود، هدایتشان خواهیم کرد؛ و خداوند با نیکوکاران است. سوره مبارکه العنكبوت آیه ۶۹]. و السلام علی من اتبع الهدی

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله کنترل فکر یک امر تدریجی است و یک شبه به دست نمی‌آید. بایستی مراقبه را زیاد کند و دائما تمرین کند که مانع از افکار بد شود (به محض ورود افکار منفی حواس خودش را پرت کند و آنها را با فکرهای خوب جایگزین کند). وقتی مدتها بر این برنامه مداومت کند، کم کم می‌بیند افکار منفی دیگر سراغ او نمی‌آیند. البته قطع کردن تعلقات در این راه بسیار ضروری است. در روایت است که «حب الدنیا رأس کل خطیئة» (محبت دنیا سر و اصل همه بدی هاست). از طرف دیگر هرچقدر یاد خدا را زیاد کند، افکار بد کمتر به سراغ او خواهند آمد. به طور خلاصه این هدف با تمرین زیاد حاصل می‌شود، ان‌شاءالله. و من الله التوفیق

 

پاسخ: بسمه تعالی «یاد خدا» و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله اول اینکه مهم‌ترین توشه راه سالک، نیت صادق، عزم راسخ و استقامت در راه بندگی خداست. خدای مهربان فرموده «وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسِنينَ» [و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راه‌های خود، هدایتشان خواهیم کرد؛ و خداوند با نیکوکاران است. سوره مبارکه العنكبوت آیه ۶۹]. دوم اینکه مقدمه عرفان، اطلاع کامل و پایبندی به احکام شرعی است و پس از آن اخلاق نظری و عملی و پاک کردن نفس از رذایل و أراسته کردن آن به فضائل اخلاقی. پس از آن و برای ورود به وادی عرفان، آنچه در این وبسایت و کتاب‌های حضرت استاد آمده (از معارف و آداب و برنامه‌ها) برای سالک مبتدی کافی است. می‌توانید بر اساس آنها جدول مراقبه روزانه برای خود تهیه کنید و با رعایت تدریج و تمرین گام به گام جلو بروید. سوم اینکه پس از گذشت مدتی و پایبندی به دستورات و نورانی کردن نفس، می‌توانید برای عضویت در گروه «رهیافتگان توحید» اقدام نمایید و در این گروه تحت برنامه‌های تنظیم شده قرار بگیرید و پس از اتمام دوره‌ها، در صورت به دست آوردن تایید حضرت استاد، به عنوان شاگرد ایشان پذیرش شوید. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله تشخیص کامل بودن استاد برای سالک مبتدی میسر نیست. اگرچه ضروری است به حسب موازین ظاهر حائز شرایط باشد از جمله اینکه خودش مراتب شاگردی یک استاد کامل را طی کرده باشد، منش وی کاملاً منطبق بر شریعت مقدس باشد و غیر اینها اما بیعت با استاد مستلزم حجت باطنی برای شخص است که هر کسی باید در درون خودش آن را بیابد. البته در این مورد هم نباید مبتلا به وسواس شود. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله ذکر و یاد خدا هیچ ضرری ندارد و تماما منفعت است. می‌توانید بر اذکار عمومی مانند اذکار شریفه صلوات، «لا اله الا الله»، «الحمد لله»، «لاحول و لاقوة الا بالله العلی العظیم»، ذکر یونسیه و مانند اینها مداومت نمایید. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله ۱. سیر و سلوک الی الله بیش از هر چیزی مستلزم نیت خالصانه و عزم راسخ است و مؤونه و کار اصلی آن، ذکر و یاد دائمی خدا در قلب است لذا منافاتی با مشاغل دنیا ندارد. ۲. نیت بنده باید فقط بندگی خدا باشد و در این نیت، رسیدن به مراتب و مقامات و حالات را شریک نکند. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله قطعاً ناامیدی از مکر شیطان است که بنده را از ادامه تلاش باز دارد. باید با انابه ‌و توبه و تنبیه کردن نفس خودش، آثار گناه را از دلش پاک کند و دوباره به مسیرش ادامه دهد. نکته بسیار مهم، نیت خالصانه و عزم راسخ در عدم تکرار گناه است که موجب خواهد شد از مقدمات آن هم دوری کند. در این راه این نکات بسیار مفید است: توجه به روایت امیرالمومنین علیه‌السلام در خصوص مراتب استغفار تنبیه کردن نفس به نحوی مانع تکرار شود (مثلا در صورت ارتکاب معصیت، چند روز روزه بگیرد، صدقات مالی پرداخت کند و امثال اینها) عمل به دستور نماز توبه در یکشنبه ماه ذیقعده مداومت بر ذکر صلوات که باعث نورانی شدن قلب و کم‌رنگ شدن سیاهی گناه در قلب می‌شود. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله جذبه‌ها و نفحات الهی از جانب خدای متعال هستند (به اختیار بنده در دسترس او نیستند)، وظیفه بنده این است که با پاک کردن دلش از غیر خدا و توجه قلبی دائمی به خدا و پر کردن دل از محبت خدا، خودش را در معرض این نفحات قرار دهد. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی سلام علیکم و رحمة الله ۱. بهترین راه توسل به حضرات آل الله علیهم‌السلام، توجه به ایشان با دل و قلب است ولی در ابتدا، بایستی این توسل با زیارات وارده - از جمله زیارت‌های روزانه ائمه علیهم‌السلام (که در ابتدای مفاتیح الجنان آمده)- باشد تا کم کم سالک قابلیت توسل و توجه قلبی را پیدا کند. ۲. رسیدن به ذکر دائمی، به یکباره برای سالک به دست نمی‌آید بلکه نیازمند تمرین و تکرار و مجاهده است بدین صورت که کم کم ذکر و یاد خدا را در طول شبانه روز زیاد و زیادتر می‌کند تا جایی که کل شبانه روز را فرا بگیرد و دائمی شود. در خصوص ذکر خفی: منظور از ذکر خفی، یاد خدا در دل است، یعنی بدون اینکه به زبان ذکری بگوید -طوری که مردم متوجه شوند- در دلش به ذکر و یاد خدا مشغول باشد. ۳. فتح باب اصطلاحی در سیر و سلوک الی الله است که به افاضه برخی معارف و حصول برخی مراتب از طرف حضرت رب اشاره دارد. وظیفه سالک انجام وظیفه بندگی است و خدای متعال به رحمت و حکمت خود، بنده‌پروری خواهد نمود. و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی در دعای روز مبعث از وجود مقدس امام کاظم علیه السلام آمده است که ««وَ قَدْ عَلِمْتُ انَّ افْضَلَ زادِ الرَّاحِلِ الَيْكَ عَزْمُ ارادَةٍ يَخْتارُكَ بِها». بهترین و مهمترین توشه برای سالک راه خدا، نیت خالصانه و عزم و اراده شکست‌ناپذیر است. اگر سالک در نیتش خالص باشد و واقعا قصد سیر و سلوک الی الله و طی مراتب عبودیت را داشته باشد باشد و در هر حال به وظیفه بندگی عمل نماید، ان‌شاءالله خدای متعال اسباب هدایت او به خودش را فراهم خواهد نمود: وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسِنينَ

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله مهمترین کار سالک، مراقبت از دل است که در یاد خدا باشد و هیچ چیز دلش را از یاد خدا غافل نکند. البته این مهم به یکباره به دست نمی‌آید و نیاز به تمرین و مداومت دارد. لذا پایه اعمال سالک در طول سلوک «مشارطه مراقبه محاسبه و معاقبه» است. کیفیت اعمال و مراقبه اش تغییر می‌کند و بهتر و دقیقتر می‌شود اما اصل این برنامه همیشگی است. مهم‌ترین برنامه‌های عمومی سلوک که بایستی در چارچوب برنامه چهارگانه فوق بر آنها مداومت شود، به این قرار است: دائما به یاد خدا بودن و پرهیز از غفلت توسل دائمی به پیامبر و ائمه اطهار علیهم السلام پرهیز از پرخوری و پرخوابی و زیاد صحبت کردن دائم الوضو بودن در دست داشتن انگشتر عقیق و فیروزه انجام برخی مستحبات مانند نمازهای نافله قرائت قرآن حداقل ۵۰ آیه خصوصا سوره یس (صبح‌ها) قرائت سوره واقعه هر شب (حتی‌الامکان در نماز وتیره) قرائت سوره قدر صد مرتبه در شب و عصر جمعه قرائت سوره‌های مسبحات ششگانه هنگام خواب [اگر هر شب همه سوره‌ها برایش مقدور نبود، به مقدار ممکن] ذکر یا فتاح ۷۰ مرتبه بعد از نماز صبح ذکر یونسیه حداقل ۴۰۰ مرتبه در سجده (اگر در ابتدا برایش میسر نیست، در چند نوبت انجام دهد تا کم کم با تمرین بتواند در یک سجده انجام دهد؛ توجه به این نکته لازم است که در سجده مستحب رعایت کامل تمام شرایط سجده واجب لازم نیست و می‌تواند بدنش را در حالتی که فشار کمتری به دست و پاها می‌آید قرار دهد) احترام به ذریه ی پیامبر (سادات) رفتن به زیارت دوستان سلوکی ارفاق به نفس [جسم] خود (یعنی به بدن و اعصابش فشار بیش از تحمل وارد نکند و متوجه باشد که این راه تدریجی است و باید با صبر و حوصله پیش برود و در تمام طول مسیر بدنش را به عنوان مرکب سالم و بانشاط نگه دارد) خواندن حدیث عنوان بصری (حداقل ۱ بار در هفته) نکته پایانی: مهم‌ترین زاد و توشه سالک در مسیر بندگی خدا، نیت خالصانه و عزم راسخ و گسست‌ناپذیر است. باید تمام قصدش بندگی خدا باشد (نه هیچ چیز دیگر حتی رسیدن به مقامات معنوی) و در این راه هر چقدر از دستش برمی‌آید تلاش کند. اگر یک مدت توفیقات زیادی داشت مغرور نشود و اگر یک مدت نتوانست برنامه‌ها را خوب انجام دهد ‌‌و خدای نکرده از اون خطاهایی سر زد، ناامید نشود و با توبه و استغفار به مسیرش ادامه دهد. خدای متعال فرموده «وَ الَّذِیْنَ جَاهَدُوْا فِیْنَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا» و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

سالک باید آنچه در باطنش می‌گذرد خصوصا حالات سلوکی را از همه جز استادش یا رفیقی که استاد اجازه داده باشد کتمان کند.

در خصوص والدین نکته مهم این است که مطلقا کاری که باعث آزار ایشان می‌شود، انجام ندهد و کاملاً ملاحظه ایشان را بکند.

سالک باید زیرک باشد و طوری مدیریت کند که هم به برنامه‌های سلوکی اش برسد، هم موجب نگرانی و اذیت والدین خصوصاً مادرش نشود.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

بله، کیفیت سیر تفاوت اساسی ندارد.

همانطور که سیر در نوجوانی سریع‌تر و ساده‌تر است، باید دقت کرد که با رعایت دقت و زیر نظر استاد خبیر انجام شود که خدای نکرده منجر به آسیب نشو.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

مهمترین موضوع برای سالک، «نیت صادق و عزم راسخ» است. اگر بنده نیت‌ش را در راه بندگی خدا خالص کند به نحوی که هر چه در این راه بالا و پایین شود، خللی در نیت‌ش ایجاد نشود و استقامت را از دست ندهد، بالاخره خدای مهربان او را به آنچه مورد رضای خودش است خواهد رساند، ان‌شاءالله. «وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسِنينَ»

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

اولاً اینکه ما برای جنابعالی دعا می‌کنیم که ثابت قدم و عاقبت به خیر باشید، ان‌شاءالله.

ثانیاً در مناجات روز عرفه حضرت سیدالشهداء علیه السلام آمده است: «إلهي إِنَّکَ تَعلَمُ أَنِّی وَ إِن لَم تَدمِ الطَّاعةُ مِنِّی فِعلاً جَزمَاً، فَقَد دامَت مَحَبَّةً وَ عَزماً.» (پروردگارا، تو می دانی اگر چه حالت  طاعت و عبادت من از نظر عملی دوام ندارد، ولی محبت و اشتیاق من به طاعت و عبادت تو همیشگی و دائمی است.)

مهمترین موضوع نیّت است. هرگز نیّت و عزم راسخ را از دست ندهید ولو اینکه بعضی اوقات انجام اعمال میسر نشود.

در مواقعی که توفیق سحرخیزی ندارید، حتی‌الامکان بعد از بیداری نماز شب خود را قضا نمایید و برای تجدید نشاط و بازیافتن صفا و حال عبادت از غسل و نماز توبه [طبق دستور یکشنبه ماه ذیقعده] و توسل به  ائمه اطهار علیهم السلام (چه از نزدیک و چه از دور) بهره بگیرید و ذکر صلوات را بسیار داشته باشید چرا که در تحصیل نورانیت بسیار مفید است.

ثالثاً در روایت از وجود مقدس امام رضا علیه السلام [بحار الأنوار : 78/353/9.] آمده است: «إنَّ لِلقُلوبِ إقبالاً و إدباراً، و نَشاطاً و فُتوراً، فإذا أقبَلَت بَصُرَت و فَهِمَت ، و إذا أدبَرَت كَلَّت و مَلَّت ، فَخُذُوها عِندَ إقبالِها و نَشاطِها ، و اترُكُوها عِندَ إدبارِها و فُتورِها» (همانا دلها را روی کردنی است و روى گردانى ای، نشاطى است و ضعفى. پس هر گاه رو كنند، با فهم و بصيرت شوند و هر گاه پشت كنند، خسته و ملول گردند. بنابراين، به گاه روى آوردن و نشاطشان، به آنها چنگ زنيد [و در عبادات به كارشان كشيد] و به گاه روي گردانى و ضعفشان، آنها را به حال خود رها سازيد [و خسته و منزجرشان نکنید].)

در زمان‌هایی که دچار افت حال و توفیق عبادت می‌شوید، مضطرب و خدای نکرده ناامید نشوید که مکر شیطان است.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم

اولا اینکه تحمل اذیت و آزار دیگران موجب رشد و منفعت سالک است، باعث نمی شود که ذمه آزاردهنده بریء شود: هم حق الناس برگردن او است و هم حق الله؛ اگر آزارشونده او را عفو کند، حق الناس از او برداشته می شود ولی حق الله که مربوط به خود خدا است همچنان بر گردن او هست.

ثانیا اگر عفو کردن آزاردهنده باعث تنبه او نشود بلکه سکوت آزارشونده باعث شود که آزاردهنده این ظلم را تکرار کند، اگر نهی از منکر برای سالک مضر نباشد، -در عین حال که در باطن متوجه اثرات مثبت تحمل اذیت مخلوق هست- آزاردهنده را از این کار باز بدارد.

 

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

این امر، مشروط به آن است که شرایط و آداب سلوک در شما ایجاد شده و استادی را در این طریقت داشته باشید.

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

۱.با توجه به اینکه شروع اربعین با غسل و نماز توبه (عمل روز یکشنبه ماه ذیقعده) همراه است، ابتدای اربعین نمی‌تواند در حال حیض باشد لیکن می‌توان اربعین را در حال حیض ادامه داد (با تطهیر و وضو و در صورت امکان غسل) مگر اربعینیاتی که دستور آن مستلزم امور مکروه در حال حیض باشد.

کمااینکه توصیه می‌شود بانوان در حال حیض در اوقات نماز، تطهیر نمایند، وضو بگیرند و در سجاده نماز خود مشغول ذکر و دعا شوند (اگرچه نمی‌توانند نماز بخوانند).

۲. لبنیات جزء موارد حیوانی است. البته دستور ترک حیوانی جزو دستورات عمومی نیست (عموم به تقلیل حیوانیات توصیه می‌شوند، آن هم در صورت قوت جسمانی کافی).

و من الله التوفیق

پاسخ: خانم ها فرقی با آقایان ندارند در اینکه نیاز به استاد اخلاق و استاد عرفان دارند بلکه برای بانوان اگر جد و جهد کنند به علت وجود عاطفه و لطافت روح و فراغت بیشتر به ویژه اگر بیشتر اوقات را در منزل بگذرانند برای رسیدن به معرفت الله و وصال الهی راه آسانتر و میسور تر است. البته اتیان واجبات و ترک محرمات قدم اول این راه است و نه همه مراتب سیر و سلوک الی الله .

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

از دیدگاه ما و از طریقت ما که طریقت معرفتی است و نه کرامتی، سیر الی الله از راه باطن، شرعاً و عقلاً و منطقاً و طریقتاً یک امر واجب است و نباید در آن کوتاهی کرد لهذا اگر کسی واقعا به این امر اطلاع پیدا کرده باید و کوتاهی کند، جاهل مقصر است و بعد از مرگ مورد مواخذه قرار می گیرد

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

به خودتان تشویش راه ندهید و متوجه باشید که این راه تدریجی است و پیشرفت در سیر الی الله برای سالک به تدریج رخ می‌دهد. به خودتان متذکر شوید که برای رسیدن به اهداف دنیوی (از جمله مقامات علمی) چه حدی از تلاش و ممارست احتیاج است و مقایسه فرمایید با هدف سیر و سلوک که لقاءالله است تا بزرگی و عظمت این هدف مانع از سردی و خستگی شما بر اثر طولانی بودن راه گردد.

بنده خدا پیش از ورود به سیر و سلوک و وادی عرفان، بایستی حتماً مسائل شرعی را کاملاً مطلع و مقید باشد و آنچه از حق الله و حق الناس بر گردن اوست کاملاً ادا نماید و همچنین مسائل اخلاقی را هم به صورت نظری و هم به صورت عملی پشت سر گذاشته باشد چرا که اگر در مسائل شرعی ذره ای کوتاه آمده باشد در عرفان به جایی نخواهد رسید (ولو اینکه حال خوشی هم پیدا کند!) و هکذا مسائل اخلاقی؛ چرا که محال است کسی که خلاف دستور خدا عمل می‌کند یا رذائل اخلاقی و آنچه مورد رضای خدا نیست، در نفس او وجود دارد بتواند در مقام دوستی خدای متعال درآید (این معنی برای هر کسی که به آن دقت کند، واضح است).

پس از پشت سر گذاشتن مراحل شرعی و اخلاقی، آنچه برای سالک مبتدی لازم است در برنامه آداب سالک (که در سایت و کتب موجود است) ذکر شده است. ممارست بر این برنامه (خصوصاً برنامه چهارگانه مشارطه-مراقبه-محاسبه-معاقبه که یک اصل کلی در تمام طول مسیر است) برای آغاز راه کافی است و نباید اضطراب داشته باشید که آیا نتیجه می‌دهد یا خیر، چرا که وظیفه بنده انجام مقتضای بندگی است و نتیجه آن به دست خداوند است و توجه دائم به نتیجه با نیت صادق (بندگی خالصانه) در تناقض است.

بر اساس وضعیت خود، برای خود برنامه ای تدوین کنید و از طولانی بودن مسیر هراسی نداشته باشید، خدای متعال فرموده «ان الذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا».

در خصوص مسائل عرفانی، اگر کتاب‌‌های مطالب السلوکیه و شرح آن (مشکات دل) را مطالعه نکرده اید، مطالعه فرمایید و مدتی به برنامه مذکور مشغول باشید و بر اساس آن برای خود یک جدول محاسبه روزانه کتبی تدوین کنید (مشابه آنچه در انتهای کتاب مفاتیح السلوک آمده) و ملتزم باشید که بلااستثنا هر روز جدول محاسبه را تکمیل کنید.

پس از مدتی مجدداً از همین طریق ما را از وضعیت خود مطلع نمایید.

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

اگر بر سر قبر آنها حاضر شود و دعا نماید و خیرات کرده و برایشان نماز بخواند و سایر خیرات،‌ این امکان هست که آنها پس از مرگ نیز از او راضی شوند اگر چنین کند و رضایت والدین را حاصل کند، راه برایش باز می شود،‌ ان شاء الله

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

از بعد از نماز عشاء تا قبل از خواب، هر چه نزدیکتر به خواب بهتر

و من الله التوفیق

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

بهبود وضعیت سلوکی و معنوی نیازمند اصلاح نیت و تلاش مستمر است. به عنوان

برنامه سلوکی می‌توانید از دستورالعمل زیر استفاده کنید:

«اموری که در سلوک الی الله به نفع سالک است و در صورت مراعات ره صد ساله، یک

ساله طی شود ان شاء الله.

1- فعل واجبات و ترک محّرمات، پس از آن انجام مستحبات را حتّی المقدور به جای

آورد و ترک مکروهات کند. از مستحّبات، نماز شب و بیداری قبل از اذان صبح را

بسیار اهمیت دهد، همچنین نماز اول وقت، قرائت قرآن وتوسل به رسول – صلّی الله

علیه و آله وسلّم – و اولادش – علیهم السّلام – را ترک نکند.

2- ملازمت استاد و عمل به گفتار ایشان، و ذکر و حالات و مقالات و مشاهداتی که

پیش می آید بلکه اگر خوابی هم باشد  به او یا نماینده اش بگوید، و اظهار نظر

نکردن در نظر استاد.

3- از افراط و تفریط در هر امری، احراز جوید.

4- از استماع سخن هایی که تفرقه حواس می آورد، همچنین از مراوده با اشخاص بی

موالات در گفتار و رفتار – اگر چه سالک باشد- باید احراز جست.

5- مراوده با سالکِ مراقب، بسیار خوب است، ولی اگر صاحب عقايد خاصّ باشد، نسبت

به امور سلوکی، نباید جز به آنکه استادش دستور می دهد،متوجه باشد؛ زیرا ایجاد

تفرقه میکند.

6- با اهل دنیا و کسانی که جز همّ خوردن و خوابیدن و سر زدن به این و آن  همّی

ندارند، مراوده مضِّر است مگر به قدر ضرورت.

7- سالک باید همّ خود را صرف خود کند و به خود بپردازد، عمر خود را به گفتار در

عقب این آن – اگرچه غیبت نباشد –نگذارند، از سخنان بی فایده احراز جوید.

8- سکوت را شعار خود قرار دهد مگر به قدر احتیاج؛ زیرا بیشتر لغزش ها، سببش

زبان است.

9- از خواهش های نفسانی – حتّی المقدور و مع التشخیص – احتراز جوید، در هر امری

و با سرکشی نفس استخاره کند که لااقل مرجّحی برای فعلش پیدا شود.

10- داخل هر کار و عملی، بدون تامل – اگر چه مدّتی طول کشد- نشود، و مشورت با

استاد و دوستان سالک هم بسیار لازم است.

11- اموری که برای سالک پیش می آید، از گفتن به غیر استاد یا نماینده او، باید

احتراز کند تا زمانی که نفس او به مرحله اطمینان نرسیده است.

12- از بدبینی نسبت به عبد خدا باید احتراز جست و به فکر اصلاح خود افتاد، و

موشکاف در خود شد تا عیوب دیگران، در نظر نیاید. البته مساله امر به معروف و

نهی از منکرمعروف و نهی از منکر مطلب دیگری است.

13- چون تمام مجاهدات و زحمات برای آن است که روح تقویت شود و نفس از این عالم

طبیعت انقطاع پیدا کند؛ لذا در تقویت آن باید کوشیدو تقویتش آن است که به امور

مذکوره اهمیت داده شود، به قدر امکان ، و از تقویت جهات مادّی،بیش از مایحتاج،

بپرهیزد.»

و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

درست است، نباید بیش از توان نفس‌ش به خودش فشار بیاورد (البته باید مواظب باشد که خودش را فریب ندهد و این ها از سر تنبلی نباشد).

۱. عمده و اصل کار، نیت صادقانه و عزم راسخ و محکم برای بندگی خداست، در دعای عرفه آمده «إِلٰهِى إِنَّکَ تَعْلَمُ أَنِّى وَ إِنْ لَمْ تَدُمِ الطَّاعَةُ مِنِّى فِعْلاً جَزْماً فَقَدْ دامَتْ مَحَبَّةً وَعَزْماً» (خدایا تو می‌دانی که اگر در عمل همیشه نشده که به طاعت تو مشغول باشم ولی محبت به طاعت تو و عزم و اراده برای آن همیشگی و دائمی بوده)

۲. باید در همه حال، به یاد خدا باشد و هر کاری انجام می‌دهد از جمله درس خواندن و کمک به پدر و مادر و دیدار خانواده و ... را در فاز خدایی بیاندازد و با نیت الهی انجام بدهد تا همه برایش عبادت محسوب شود.

۳. اگرچه اعمال و آداب وقت زیادی نمی‌گیرند ولی اگر فرصت نمی‌کنید، اینطور عمل کنید (علاوه بر یاد خدا در همه حال و انجام واجبات و ترک گناه که اصل و اساس بندگی خداست و بدون آن اصلا شدنی نیست):

حتماً حتماً نماز اول وقت؛

همواره با وضو بودن؛

نماز شب را اگر نمی‌تواند سحر بخواند، قبل از خوابیدن بخواند؛ البته زود خوابیدن و زود بیدار شدن هم برای سلامتی خوب است و هم موفقیت در دنیا و آخرت؛

سوره یس [بعد از نماز صبح] را اگر فرصت نمی‌کنید، مثلا در راه محل تحصیل بخوانید؛

سجده یونسیه‌ اگر به صورت ۴۰۰ مرتبه در یک سجده برای شما سخت است (که البته با تمرین و مداومت ساده خواهد شد) در چند سجده در طول روز انجام بدهید تا جمع آن اقلا ۴۰۰ تا بشود؛

برنامه سلوکی ۱۸ دستور:

کم خوری، کم خوابی، کم گویی

دائم الوضو بودن

خواندن حدیث عنوان بصری (1بار در هفته)

قرائت سوره قدر صد مرتبه در شب و عصر جمعه.

باز هم تاکید می‌کنیم که مهم‌ترین کار، یاد خداست.

وفّقنا الله و ایّاکم لمرضاته

و السلام علی من اتبع الهدی

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

منظور از «تسریع» نکردن آن است که اولاً در راه سیر و سلوک عجله نداشته باشد و ثانیاً اذکار و اعمال را با آرامش و طمأنینه انجام دهد، نه با سرعت زیاد و فقط به قصد تمام کردن.

منظور از «تشدید» نکردن آن است که بدون نظر استادش مقدار اذکار و اعمال را زیاد نکند و افراط ننماید به نحوی که فشار آن‌ها از تاب و تحمل وی بیشتر باشد و باعث آسیب گردد.

انجام دادن اذکار و اعمال عمومی مانند تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها و سایر برنامه‌های مندرج در مفاتیح الجنان مرحوم قمّی نیاز به اجازه استاد ندارد ولی در آن‌ها نیز باید از عجله و تسریع و تشدید و زیاده‌روی پرهیز کرد‌.

و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

اولین قدم بیداری واقعی از خواب غفلت و احساس ضرورت به حرکت است مانند حال کسی که می‌بیند دارد در درّه یا حفره‌ای از آتش سُر میخورد و هلاک می‌شود و بی‌تردید، با تمام توان تلاش می‌کند خودش را نجات بدهد، آیا چنین کسی ممکن است تنبلی کند و یک لحظه تلاش کند و یک لحظه رها کند؟

آیا چنین کسی از اطرافیان می‌پرسد که آیا امیدی به نجات من هست و منتظر جواب ایشان می‌ماند؟ یا بدون توجه به همه اینها، با تمام وجود تلاش می‌کند؟

ذوق عرفانی که گاهی گل می‌کند، خوب است ولی کافی نیست، مداومت لازم است و برای این مداومت یک برنامه عملی دائمی لازم است.

یک جدول کاغذی تنظیم کنید و هر روز بدون استثناء -تاکید می‌کنیم: بدون استثناء، حتی یک روز هم ترک نشود- مشارطه، مراقبه، محاسبه و معاقبه را بر اساس برنامه مکتوب انجام بدهید. برای معاقبه حتما جدی باشید و آنچه برای نفس‌تان سخت است (از ریاضات شرعیه مانند نماز و روزه یا پرداخت صدقه مالی یا هر چیزی که واقعا برای نفس تان تنبیه است) را به وی تحمیل نمایید و الا اگر ببیند که در صورت تخلف هم مشکلی برایش پیش نمی‌آید چموش‌تر و عاصی‌تر می‌شود.

البته توجه داشته باشید که راه تدریجی است و هیچ چیز یک دفعه و به سادگی به دست نمی‌آید، نباید با اولین خاطره سوء یا حتی خدای نکرده معصیت ناامید بشوید و از راه به در بروید که این حیله و خواسته شیطان (که قسم خورده مانع از وصول فرزندان آدم به درگاه حضرت باری تعالی شود) و نفس (که میخواهد مشغول به دلخواه خودش باشد و تن به کار بندگی ندهد) است. باید استقامت کنید و در هر حال و شرایطی از نیت و عزم بندگی خدا کوتاه نیایید.

وفّقنا الله و ایّاکم لمرضاته

و السلام علی من اتبع الهدی

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته

اولین منزل در سیر و سلوک «بیداری» یا یقظه است یعنی انسان از خواب غفلت بیدار شود و نیت و عزم راسخ کند و کمر همت ببندد برای بندگی خدا. و سیر و سلوک الی الله در واقع حرکت در مسیر بندگی واقعی خداست. این نیت صادقانه و عزم محکم و ناگسستنی توشه راه سالک تا آخرین قدم است.

و اولین قدم بندگی، پایبندی کامل به دستورات خدا (احکام شرعی) است اعم از واجبات و محرمات مربوط به حق الله و همچنین حقوقی که از بندگان خدا بر گردن اوست. بنابراین باید احکام شرعی را یاد بگیرد و کاملا عمل نماید و اگر از گذشته حقوقی بر اوست (از نماز و روزه و ... و بدهی مالی و سایر حق الناس) قضا و جبران نماید.

و در قدم بعد (که البته جدا از هم نیستند و می‌توان به موازات هم انجام داد) سالک متوجه می‌شود که این رذائل و زشتی‌ها و پستی‌ها که در نفس اوست، خلاف مقتضای بندگی و دور از ادب است بنابراین به اصلاح نفس خود مشغول می‌شود و سعی میکند خود را از رذائل اخلاقی پاک کند و به فضائل اخلاقی آراسته نماید و در این راه یک دوره اخلاق نظری و عملی [مثلاً بر اساس معراج السعاده] برای وی لازم است.

وقتی که کاملاً مطیع اوامر خدا شد و نفسش را هم پاک و آراسته کرد:

اولاً بخاطر طهارتی که پیدا کرده و دلش از پستی‌ها و زشتی‌ها پاک شده، آماده پذیرش محبت خدا می‌شود و روز به روز و لحظه به لحظه محبت خدا در دلش بیشتر می‌شود و تبدیل به آتش عشق می‌شود و او را در سوز و گداز می‌اندازد؛

و ثانیاً متوجه می‌شود که همین احساس وجود داشتن در برابر خدا، همین که در نظرش اینطور است که «خدا هست، من هم هستم» ظلم بسیار بزرگ و شرک خفی است و لذا دائماً در پی جایگزین کردن وجود جعلی خودش با وجود حقیقی ذات اقدس الهی است.

و از اینجا وادی عرفان است.

لازم است که مقهور وسوسه شیطان (که قسم خورده مانع از وصول فرزندان آدم به درگاه حضرت باری تعالی شود) و نفس (که میخواهد مشغول به دلخواه خودش باشد و تن به کار بندگی ندهد) نشود و طولانی بودن این راه او را از ورود در این راه باز ندارد چرا که اولاً ما کاری جز بندگی خدا نداریم و سایر مشغله‌ها فرعی است و هیچکدام اصالت ندارد [سالک هر کاری می‌کند از جمله طلب روزی و حتی رسیدگی به سلامت بدنش را در مسیر الهی قرار می‌دهد و با نیت الهی انجام دهد، نه از سر غفلت] و ثانیاً خداوند خود فرموده «وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ» (و هر گاه کسی از خانه خویش برای هجرت به سوی خدا و رسول بیرون آید و در سفر، مرگ وی فرا رسد اجر و ثواب چنین کسی بر خداست) بنابراین اگر قبل از رسیدن به مقصد عمرش تمام شود اجر او با خداست و ان‌شاءالله در برزخ مابقی راه را طی خواهد کرد‌.

وفّقنا الله و ایّاکم لمرضاته

و السلام علی من اتبع الهدی

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

در حدیث قدسی است که اگر بندگان رویگردان از من، از کیفیت اشتیاق من به خودشان اطلاع داشتند، از شدت شوق می مردند. در قرآن کریم هم خداوند متعال خود فرموده که توبه کنندگان را دوست دارد.

از طرفی این راه برای هیچ کس بسته نیست و راه خدا برای همه مشتاقان او باز است همانطور که در زیارات ماثوره آمده «و سبل الراغبین الیک شارعة».

لیکن دوستی خدا با ادعای صرف درست نمی شود و حضرت دوست خود فرموده: «ان کنتم تحبون الله فاتبعونی یحببکم الله» (ای  پیامبر، بگو اگر خدا را دوست دارید مرا تبعیت کنید تا خدا شما را دوست بدارد) و بدین صورت اطاعت و تبعیت از رسول (ص) را شرط مجبت راستین به خود دانسته است.

بنابراین،‌ عزم خود را راسخ کنید و در راه خدا نیت را خالص نمایید و به وسوسه شیطان که شما را مایوس می کند گوش ندهید و با عزم خلل ناپذیر پا در راه بگذارید

و به سمت خدا حرکت کنید. برای شروع راه،‌ آداب و اعمال و دستورات موجود در سایت و کتاب های ما کافی است و قطعا اگر خدا نیت شما را صادق بیابد،‌ از شما دستگیری ویژه هم خواهد نمود. چنانچه در مسائل شرعی و اخلاقی جایی کسری دارید،‌ حتما ابتدا آن ها را تدارک نمایید.

در پایان، طولانی بودن راه شما را از ورود صادقانه به راه خدا باز ندارد چرا که حضرت ربوبیت خود اجر مهاجری که به قصد هجرت به سوی خدا از خانه خارج شده و در راه مرگ او فرا رسیده را برعهده گرفته است.

و من الله التوفیق

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته

پایبندی به تقوای الهی

و السلام علی من اتبع الهدی

پاسخ تفصیلی:در قرآن مجید - که منبع اصلى معارف و فرهنگ اسلام است - ، آیات متعدّدى وجود دارد که عقیده تناسخ را مردود مى شمارد؛ مانند آیات زیر:

1ـ «حَتّى اِذا جآءَ اَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلّى اَعْمَلُ صالِحاً فیما تَرَکْتُ کَلاّ اِنَّها کَلِمَةٌ هُوَ قائِلُها» ؛ ([آنها همچنان به راه غلط خود ادامه مى دهند] تا زمانى که مرگ یکى از آنان فرارسد، مى گوید: پروردگار ا! مرا بازگردانید؛ شاید در آنچه ترک کردم [و کوتاهى نمودم] عمل صالحى انجام دهم، [ولى به او مى گویند] چنین نیست! این سخنى است که او به زبان مى گوید [و اگر باز گردد، کارش همچون گذشته است]).

این آیه صریحاً بازگشت به این زندگى را براى جبران گذشته، نفى مى نماید.

2ـ «کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللّهِ وَ کُنْتُمْ اَمْواتاً فَأَحْیاکُمْ ثُمَّ یُمیتُکُمْ ثُمَّ یُحْییکُم ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ»؛ (چگونه به خدا ایمان نمى آورید با این که شما [قبل از آفرینش آن گاه که خاک بودید] مرده و بى جان بودید و خداوند شما را زنده کرد؛ سپس شما را مى میراند و بعد زنده مى کند، و سپس به سوى او باز مى گردید)!

این آیه صریحاً مى گوید: پس از مرگ یک بار بیشتر زنده نخواهید شد و آن زنده شدن در رستاخیز و بازگشت به سوى خدا و پیوستن به ابدیّت و زندگى جاویدان آن سرا است.

بدیهى است کسى که معتقد به بازگشت روح به بدن دیگر و زندگى جدید در این جهان است، مرگ وحیات دیگرى هم ـ علاوه بر آنچه گفته شد ـ باید قائل باشد و این مخالف آیه فوق است.

3ـ «اَللّهُ الَّذى خَلَقَکُمْ ثُمَّ رَزَقَکُمْ ثُمَّ یُمیتُکُمْ ثُمَّ یُحْییکُمْ» ؛ (خداوند همان کسى است که [نخست] شما را آفرید، سپس روزى داد؛ بعد مى میراند، سپس زنده مى کند).

در این آیه نیز تنها یک مرتبه مرگ و حیات، پس از آفرینش نخستین انسان، ذکر شده، که مرگ این جهان و حیات باز پسین باشد.

4ـ «وَ هُوَ الَّذى اَحْیاکُمْ ثُمَّ یُمیتُکُمْ ثُمَّ یُحْییکُمْ اِنَّ الاْنْسانَ لَکَفُورٌ» ؛ (و او کسى است که شما را زنده کرد [و آفرید] سپس مى میراند و باز هم [روز رستاخیز] زنده مى کند. ولى این انسان بسیار ناسپاس است).

در این آیه نیز زندگى پس از مرگ، منحصر به یکى شمرده شده است و آن زنده شدن در رستاخیز است.

5 ـ «قالُوا رَبَّنا اَمَتَّنا اثْنَتَیْنِ وَ اَحْیَیْتَنا اثْنَتَیْنِ فَاعْتَرَفْنا بِذُنُوبِنا فَهَلْ اِلى خُرُوج مِنْ سَبیل»؛ ([کافران در آن جهان] مى گویند: پروردگارا! ما را دوبار میراندى و دوبار زنده کردى؛ اکنون به گناهان خود معترفیم؛ آیا راهى براى خارج شدن [از دوزخ] وجود دارد؟)

ممکن است بعضى جمله «ما را دوبار میراندى» را دستاویز قرار دهند و بخواهند چنین استدلال کنند: «دوبار میراندن» دلیل بر این است که انسان یک بار دیگر به زندگى این جهان باز مى گردد و سپس مى میرد و در صورتى که باز نگردد، یک بار میراندن بیشتر نیست.

امّا با توجّه به آیات گذشته، کاملاً روشن است که منظور از «مرگ اوّل» همان حالت قبل از زندگى این جهان است که انسان به صورت موجودى بى جان (خاک) بوده و سپس لباس زندگى به اندامش پوشانیده شده، و اگر تعبیر به «میراندن» شده، به اصطلاح علمى از باب «تغلیب» است. منظور از تغلیب این است که هنگام نام بردن از دو چیز با هم، تعبیر اصلى را از یکى از آن دو انتخاب کرده و هر دو را با یک عبارت ذکر کنند؛ مثلاً به جاى این که گفته شود: «شمس» و «قمر» گفته مى شود: «قمرین» و به جاى اینکه گفته شود اَب (پدر) و اُم (مادر)، گفته مى شود: «ابوین».

در اینجا نیز به جاى این که گفته شود: یک مرتبه مرده بودن و یک مرتبه میراندن، دو مرتبه میراندن ذکر شده است. - دقّت کنید!-

شاهد زنده و گویاى این معنى جمله دیگر آیه است؛ زیرا تعداد اِحیاء و زنده شدن در این آیه صریحاً دو مرتبه ذکر شده در حالى که اگر حیات جدیدى در این دنیا داشته باشیم، به ضمیمه حیات آخرت، مجموعاً سه بار «زنده شدن» خواهیم داشت.

بنابراین آیه فوق نیز از آیاتى است که تناسخ را ابطال مى کند.

در سخنان على(علیه السلام) در نهج البلاغه نیز تعبیراتى دیده مى شود که با صراحت این عقیده خرافى را طرد مى کند؛ مثلاً، درباره مردگان چنین مى فرماید: «لا عَنْ قَبیح یَسْتَطیعُونَ انْتِقالاً وَ لا فى حَسَن یَسْتَطیعُونَ ازْدِیاداً»

(آنها نه مى توانند کارهاى بد خود را دیگر جبران نمایند و نه توانائى دارند چیزى بر حسنات خود بیفزایند).

بدیهى است کسانى که معتقد به تناسخ هستند، مى گویند انسان پس از مرگ به این جهان باز مى گردد تا اعمال گذشته خود را جبران نماید و به گفته آنها تکامل ناقص خود را به انجام برساند و گذشته را جبران کند.

 

 

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

اولاً باید یک توبه نصوح کنید و مراقبه را از دست ندهید تا اینکه گناهی پیش نیاید.

ثانیاً خوردن کندور و ۲۱ عدد مویز سیاه [برای تقویت حافظه] مؤثر است.

و من الله التوفیق

پاسخ:

سلام و رحمة الله

قضا شدن نماز صبح یک سری علت ظاهری دارد -مثلا اینکه شب دیر خوابیده باشد و یا شام سنگین خورده باشد و یا در رختخواب خیلی گرم و نرم خوابیده باشد، برای بیدار شدن ساعت کوک نکرده باشد یا به کسی نسپرده باشد او را بیدار کند- و یک سری علت باطنی از جمله غفلت از یاد خدا در طول روز، سبک شمردن و عدم حضور قلب در سایر نمازها، گناهانی که باعث تیره شدن قلب می‌شود و البته اینکه نماز در نظر شخص به اندازه کافی مهم و بزرگ نباشد.

البته یک امر دیگر که بسیار موثر است، محبت خداست. هرچقدر محبت خدا در دل بنده بیشتر باشد، اشتیاقش به برخاستن و مناجات با محبوب بیشتر خواهد بود.

 

پاسخ: اولا نباید هدف شخص از انجام اعمال مستحبی و برنامه‌های سلوکی رسیدن به مقامات معنوی (از مکاشفات و امثالها) باشد بلکه فقط و فقط رضای خدا [اگر خدا خواست و مقاماتی به او داد که داد و الا نباید برای شخص مهم باشد چون با خلوص نیت در تضاد کامل است]. ثانیا در موضوع لقمه حرام و شبهه‌ناک باید طبق وظیفه شرعی اش عمل کند، اگر طبق شریعت خوردن یک غذایی برای او حلال و مجاز است دیگر نباید دچار وسواس شود و فکرش را مشغول این امور کند. فکر و ذکر سالک راه خدا فقط باید یاد خدا باشد و نیتش این باشد که به وظیفه اش عمل کند و بقیه امور را به خدای متعال واگذار کند.

پاسخ:سلام علیکم

در حدیث شریف امده که هرکس در هر روز محاسبه دقیق روی اعمال و افعال خود نکند، از شیعیان ما اهل بیت نیست و چنانچه محاسبه کرد، در رابطه با حسنات خود از درگاه ایزدی شکر و سپاسگزاری نماید و نسبت به سیئات از خدایش طلب مغفرت کند

این حدیث را به کار بگیرید

پاسخ: سلام علیکم

میان علما اختلاف نظر وجود دارد. امور زیر را به عنوان ملاک گناه کبیره ذکر کرده اند:

الف) هر گناهی که در قرآن بر آن وعدة عذاب داده شده است.

ب) هر گناهی که در اسلام برای آن «حدّ» تعیین شده است، مثل شرابخواری، زنا و ... .

پ) هر گناهی که بیانگر بی اعتنایی و بی حرمتی به دین و مقدّسات دینی است.

ت) هر گناهی که از طرف شرع مقدّس، با شدت و تهدید از آن نهی شده باشد.

ث) هر گناهی که در قرآن یا سنّت پیامبر اکرم و ائمه اطهار(ع) به کبیره بودن آن تصریح شده است.

در روایات، شمار گناهان کبیره متفاوت ذکر شده است. در بعضی روایات هفت گناه و در برخی نوزده گناه.

همین طور علمای اسلام آن را هفت و برخی ده و برخی بیست و بعضی سی و چهار و بعضی چهل و برخی بیشتر ذکر کرده اند. از مجموعة روایات و کلمات بزرگان دین می توان فهمید آن چه ذکر شده، به عنوان نمونه ها و مصادیقی از گناهان کبیره است.

جهت آگاهی بیشتر به کتاب «گناه شناسی» اثر استاد محسن قرائتی که توسط آقای محمد محمدی اشتهاردی تنظیم و نگارش یافته، یا کتاب کیفر گناه و آثار و عواقب خطرناک آن «تألیف سید هاشم رسول محلاتی» و «کتاب گناهان کبیره» آیت الله دستغیب مراجعه شود.

پاسخ: خوب است که بر روی عقیق ذکری باشد ولی در این صورت باید بسیار مراقبت و مواظبت کند. ذکر شریف «ما شاء الله لاقوة الا بالله»

پاسخ: سلام علیکم و رحمت الله اگر رو در رو گفتن مفسده دارد (وضعیت بدتر می شود) لازم نیست رو در رو بگویید (باید بررسی کنید) باید آثار غیبت را از بین ببرید مثلا نزد آن کسانی که از فرد بدگویی و غیبت کرده اید، از او خوب گویی کنید اگر می توانید به نحوی به فردی که از او غیبت کرده اید بگویید و پوزش بطلبید که مفسده نداشته باشد، این را هم بکنید

پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله

مشهور علماء شیعه آن است که آنچه به عنوان آیةالکرسی ذکر شده تا «هم فیها خالدون» است.

پاسخ: بسمه تعالی

سلام علیکم و رحمة الله

حضرت سیدالشهداء علیه السلام به شخصی که گفت اهل گناه هستم فرمودند:

پنج کار انجام بده و هر چه مى‌خواهى گناه کن:

اوّل: رزق و روزى خدا را نخور، هر چه مى خواهى گناه کن.

دوم: از ولایت و قلمرو حکومت خدا بیرون برو، هر چه مى‌خواهى گناه کن.

سوم: جایى را پیدا کن که خدا تو را نبیند، هر چه مى‌خواهى گناه کن.

چهارم: وقتى فرشته مرگ براى قبض روح تو مى‌آید، او را از خودت دور ساز، هر چه مى‌خواهى گناه کن.

پنجم: وقتى مالک دوزخ تو را وارد جهنّم مى‌کند، اگر مى‌توانى وارد نشو، و هر چه مى‌خواهى گناه کن.

اولین قدم بیداری از خواب غفلت است.

خودش را در خطر بزرگ ببیند، اگر در حال غفلت و گناه از این دنیا برود، چه جوابی دارد به خدای مهربانش بدهد؟ با عذاب غضب الهی چکار میخواهد بکند؟ اگر تا ابد در عذاب بماند چه؟ آنجا که دیگر راه برگشت چ جبران هم نیست.

حتی اگر بعد از مرگ، عذابی هم در کار نباشد (که هست و حرف های خدا دروغ نیست) با شرمندگی در برابر پیامبر و امامان (علیهم السلام) خصوصا امام زمان که دائما شاهد و ناظر بر اعمال و حالات او هستند چطور کنار می‌آید؟

مگر خدا نفرموده «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ» (و بگو: عمل کنید یقیناً خدا و پیامبرش و مؤمنان اعمال شما را می بینند)، آیا در محضر پیامبر و امیرالمومنین و صدیقه طاهره و امام زمان (علیهم‌السلام) مشغول به غفلت و معصیت می‌شود و خجالت نمی‌کشد؟

توصیه های متعددی برای کمک به ترک معصیت وارد شده (از جمله نماز توبه طبق عمل روز یکشنبه ماه ذیقعده به صورت مکرر و مداومت بر ذکر شریف «لاحول و لاقوة الا بالله العلی العظیم») که به نوبه خود مفید هستند اما اصل کار، بیداری از غفلت و اصلاح عقاید است و نیت صادقانه و عزم راسخ و ناگسستنی برای نجات خودش از بدبختی.

و نباید فکر کند که این کار یک شبه درست می‌شود. اگر گناه و زشتی‌ها در وجودش رسوخ کرده باشد، اصلاح آن زمان می‌برد، اما مگر چاره دیگری هم هست؟ می‌خواهد در بدبختی بماند و در بدبختی بمیرد؟

باید بر تلاش برای بندگی خدا پایداری کند تا به تدریج پاک شود و در این راه، این ۴ اصل را هرگز -حتی یک روز- از دست ندهد:

۱. مشارطه (یعنی اول صبح با خودش شرط کند که امروز چه کارهایی باید بکند و چه کارهایی نباید بکند)

۲. مراقبه (یعنی در طول روز تا موقع خواب مراقب باشد که غفلت نکند و از برنامه‌ای که اول صبح با خودش تنظیم کرده و قول و قراری که گذاشته تخطی و تخلف نکند)

۳. محاسبه (یعنی در آخر شب حساب و کتاب کند که چقدر طبق قرار عمل کرده و چقدر خلاف کرده)

۴. معاقبه (یعنی اگر خلافی کرده بود و مثلا کاری که نباید انجام میداد را انجام داده بود یا در انجام وظیفه اش تنبلی کرده بود، خودش را تنبیه کند چون اگر نفس ببیند که اگر به برنامه عمل نکند مشکلی برایش پیش نمی‌آید چموش‌تر و عاصی‌تر می‌شود)

وفّقنا الله و ایّاکم لمرضاته

و السلام علی من اتبع الهدی